Geschiedenis en Toekomst

Toen Hans Kamphuis en Ben Siemerink in 1999 met de oprichting van SNOR (Stichting Nieuwe Oldenzaalse Revue) de aloude revuetraditie in Oldenzaal nieuw leven inbliezen, bleken ze onbewust de ‘tijdgeest’ goed te hebben aangevoeld. In een artikel in de Twentsche Courant Tubantia repte het tweetal over ‘humor, sfeer en vooral het Oldenzaal-gevoel’ als belangrijkste ingrediënten van hun nieuwe revue. Het publiek stroomde in november 2000 massaal toe voor de eerste revue ‘Bloazen’ in dans- en partycentrum Rouwhorst.

Nu, dertien jaar later, is SNOR niet meer weg te denken uit het rijke culturele leven in Oldenzaal. Sinds de officiële oprichting heeft SNOR acht complete revues op de planken gebracht. Tussen de bedrijven door werden ook nog twee liedjesprogramma’s uitgevoerd en werd ter gelegenheid van het eerste lustrum een selectie uit de Twentse liedjes vastgelegd op cd. In die dertien jaar is er op allerlei fronten het nodige gebeurd bij SNOR. Na een voorstellingreeks in de Hofkerk en het Twents Carmel College werd na de opening in 2003 Stadstheater de Bond het vaste podium voor SNOR. In 2005 besloot mede-grondlegger Hans Kamphuis na het bereiken van het eerste lustrum zijn eigen artistieke weg te gaan. En achtte Ben Siemerink in 2010, toen SNOR officieel 10 jaar bestond, de tijd rijp om in goed overleg zijn ‘kindje’ over te dragen aan anderen. Hierdoor werd ook afscheid genomen van de vaste types Bertus Boes en diens vrouw Karla.

Eigen gelederen

Kenmerk van SNOR is dat veel (zo niet alles) van een produktie in eigen beheer wordt verricht . Men was dan ook blij dat vanuit eigen gelederen Tom Achterkamp bereid werd gevonden de pen van Ben Siemerink over te nemen. Gesteund door een denktank  ontstond de revue “Veur groot en klean spul” (2010); als vanouds met hilarische sketches, afgewisseld met dans, zang en prachtige – soms ontroerende – Twentse liedjes. Afgaande op de reacties van bezoekers, pers en spelers is deze revue goed ontvangen; de rode draad van vaste personages werd hiermee definitief losgelaten. Ook de laatste produktie “met zien allen in de bak” (2012) trok veel publiek; maar liefst 4 avonden aaneen speelde SNOR voor een uitverkocht stadstheater in Oldenzaal.

Twentse liedjes

Er mag door de loop der jaren het nodige veranderd zijn, veel blijft ook bij het oude. Zo zullen ook in de toekomstige revues humoristische en soms ontroerende Twentse liedjes, live uitgevoerd door een zangensemble, solisten en professionele musici een belangrijke rol spelen. Deze liedjes waren jarenlang de constante factor en ook het handelsmerk van SNOR. Hans Barkel is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de onbetwiste muzikaal leider van SNOR. Niet alleen componeert hij de muziek voor de nieuwe Twentse liedteksten, hij maakt ook de arrangementen voor het professionele begeleidingsensemble en leidt koor en solisten. Overigens is het aanvankelijke ‘groot gemengd SNOR-koor’ teruggebracht tot een handzaam vocaal ensemble, dat ook los van de revue van zich laat horen als ‘Kleenkkloar’.

Oldenzaalse amusementsvereniging SNOR

Een verandering die in 2011 wel vorm kreeg betrof de structuur van de vereniging. Daar waar SNOR is begonnen als stichting met een eigen stichtingsbestuur is in 2011 besloten het roer om te gooien. Om juist het eigene van SNOR beter tot uiting te brengen is gekozen voor het oprichten van een vereniging. Vrijwel alle betrokkenen maakten de overstap en werden lid, aangevuld met een aantal nieuwe gezichten. Vanuit hun midden werd een bestuur aangesteld die, naast hun betrokkenheid bij de produktie zelf, ook de vereniging aanstuurt. Een van de eerste taken van het nieuwe bestuur was deze stap officeel vast te leggen in de verenigingsstatuten, die op 22 juli 2011 bij notaris Kroesen te Oldenzaal passeerden.

Toekomst

Thans staat SNOR voor de opgave om het succes van de laatste voorstelling te evenaren in een volgende produktie. Reden om ruim op tijd te starten met voorbereidingen, wederom een nieuwe tekstschrijver. Nadat Tom heeft aangegeven geen verdere bijdrage aan SNOR te leveren is in de persoon van Peter Weusthof een nieuwe tekstschrijver gevonden.  Deze oud-Oldenzaler heeft reeds de nodige sporen verdient met het schrijven van (twentse) teksten voor zowel spel als liedjes. Hierdoor heeft SNOR wederom alle ingrediënten in huis om in 2014 weer een revue op de planken te brengen zoals u van ons gewend bent;  ontroerende twentse liedjes in zang en dans, afgewisseld met hilarisch toneelspel zullen wederom borg staan voor een avondje onvervalst Oldenzaals amateurtoneel waaraan hopelijk velen weer een leuke avond beleven!

 

Produktieoverzicht

2000    Bloazen

2001    Nich te geleum’n

2002    Losse flodder (liedjesprogramma)

2003    Elk schot is nog gen’n haazn

2004    Geern Doan (liedjesprogramma)

2005    Nust onder ’n boom

2007    Nich normaal gewoon

2008    Wiedzeert

2010    Veur groot en klean spul

2012    Met zien allen in de bak

2014   Hoog Bezeuk!!

2016   Woar is Herman